Glastuinbouw

Enova is verantwoordelijk voor 1000MW productie units (WKK) en 500MW consumptie units
verdeeld over meer dan 200 tuinbouw klanten.
Bij Enova staan gebruikerswensen, ontzorging en onafhankelijkheid voorop. Met onze software stellen wij Nederlands meest toonaangevende tuinbouw –en industriebedrijven in staat effectief hun energieverbruik –en opwek te beheren.

Onze producten in de glastuinbouw

Langetermijn overzicht financieel profiel

Planning tool om de toekomstige energiekosten goed in beeld te hebben als wezenlijk onderdeel van een goed bedrijfsmanagement.
Lees meer

Advies voor termijnhandel energie en gas

Handelssysteem om ontzorgd en emotieloos toekomstige energieposities vast te leggen.
Lees meer

Advies voor daghandel energie en gas

Na het koppelen van de software met uw apparaten, kunnen de zelflerende algoritmes van energyDAY aan de slag.
Lees meer

Directe sturing van units met de eigen stuurbox

Met energyBOX ziet u in één oogopslag de meest relevante energie-informatie. Het is een Intraday optimalisatie systeem voor productie en afname van elektra en de warmteproductie, rekening houdend met de bedrijfsspecifieke omstandigheden.
Lees meer

Monitoring en factuur controle

Volledig in control en directe factuurcontrole zonder extra kosten. Voorkom dat u strategische beslissingen puur op gevoel neemt.
Lees meer

Consultancy voor uitbreiding

Heeft u investeringsplannen? Een goed financieel plan is daarbij absolute noodzaak en wordt tevens door de bank van u verlangd bij een financieringsaanvraag. Enova heeft de specialisten en de managementtools om dit plan voor u op te stellen.
Lees meer

Een stukje historie

Liberalisering

Vanaf de liberalisering van de Nederlandse energiemarkt is de glastuinbouw zeer actief omgegaan met het thema energie.

Energiekosten bedragen vaak meer dan 30% van de totale bedrijfskosten.

Flexibel decentraal

De belangrijkste verandering in de afgelopen 15 jaar was de introductie van de WKK. Dit heeft het voor Enova mogelijk gemaakt om diensten te ontwikkelen waarmee tuinders hun zelf geproduceerde warmte en elektriciteit slim kunnen inzetten.

Sindsdien is de glastuinbouw goed voor 3.000 MW aan productievermogen en consumeert zij hier een groot deel zelf van, voor bijvoorbeeld belichting van gewassen.

Met de ontkoppeling van elektriciteit en warmte productie, via warmtebuffers, creëerde men ook de eerste bron van flexibel decentraal vermogen.

Voor verwarming is aardwarmte de laatste jaren sterk in opkomst als alternatief voor fossiele brandstoffen.

Martien Middelburg (Zentoo)
"Enova helpt Zentoo meer uit de daghandel te halen."

Zentoo streeft ernaar op alle belangrijke vlakken samen te werken in partnerships met leveranciers.

Na een gedegen selectieproces is in 2015 de keuze op Enova gevallen als leverancier van energiemanagementsystemen. Niet met mooie praatjes maar met harde cijfers en analyses toont Enova aan van waarde te zijn voor de leden van Zentoo.

Herbert Wooning (Wooning Orchids, Bleiswijk)
"Het gereedschap en begeleiding voor Energiemanagement"

Het Enova systeem werkt goed en is redelijk gebruiksvriendelijk, maar er is wel begeleiding nodig om het systeem zo goed mogelijk te gebruiken. Het Enova systeem is de auto en de energiemanager is de privéchauffeur; ze horen bij elkaar.

Erik den Drijver (Cluster HB Energy )
"Energiemanagement vraagt om een innovatieve en flexibele partner"

Als ontwikkel –en testlocatie voor veel nieuwe functionaliteit van Enova voel ik me heel erg betrokken bij het ontwikkelproces van de Enova Software. Veel wensen kan ik direct met de software programmeur bespreken; deze korte communicatielijnen werken erg prettig.

Gerard van Deventer (J & P Ten Have)
"Door Enova ontdekten we verschillen in de facturatie."

Met de controle module hebben wij een goede tool in handen om de facturen van de leverancier te controleren. In 2012 zijn we overgestapt naar een andere energieleverancier. De eerste facturen hadden fouten in de APX verrekening. Na overleg zijn de facturen gecorrigeerd.

“Energie bepaalt je marge. Dan wil je daar professionals op zetten”
Van Heijningen tomaten maakt met zijn bedrijf de omslag van traditioneel energiegebruik naar strategisch energiemanagement.

Bij de zoektocht naar een energieopslag oplossing koos Van Heijningen niet voor de eerste de beste accu. Ze zochten naar een systeem dat op afstand aan te sturen is, intelligent schakelt op basis van technische signalen en onderdeel is van een breder EMS.

De keuze viel op een partij met een solide achtergrond in noodstroomvoorzieningen (dieselgeneratoren), een goed uitgeruste serviceorganisatie én een eigen batterijsysteem inclusief eigen besturing.

In samenwerking met Enova werd het gehele energiesysteem opnieuw ingericht. Er kwam een extra traforuimte bij, gekoppeld aan de bestaande infrastructuur, waarin ook de zonnepanelen geïntegreerd konden worden.

Het resultaat: een 1,2 MW schakelvermogen in een robuuste 26-tons zeecontainer met 2 MW aan opslagcapaciteit. De eerste container draait inmiddels, en de tweede is al besteld. De terugverdientijd ging van 6–3 jaar. De samenwerking met Enova zorgt voor rust, overzicht en grip.

“Stroom vernietigen door lampen aan te zetten is zonde. Met een hoogwaardige accu kun je later leveren en hou je de regie.”

John van Heijningen
“Energie is geen bijzaak.
Het is bepalend voor je marge.”
CASE Innovatie

Onderzoek en innovatie

Enova werkt samen met de Universiteit Wageningen. Wij leveren structureel data van onze tuinbouwklanten waarmee de relatie tussen cultivatie en energie geanaliseerd wordt op langere termijn.

Bijdragend aan een duurzame en gezonde leefomgeving in de toekomst.